CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


vineri, 21 septembrie 2012

CSR 12 - o traditie de conferinte pe CSR care se reia

Am primit cu bucurie anuntul Luminitei Oprea cum ca din acest an se vor relua conferintele anuale de CSR. Am fost prezenta la acest eveniment tocmai de pe vremea CSR'07 si ma bucur sa vad ca o buna traditie are continuitate.

M-a bucurat sa vad pe atunci initiative in fasa care, desi semanau prea mult a marketing sau filantropie, erau prezentate ca RSC de catre companii, nu fara un oarecare sentiment de mandrie. Am crescut cu fiecare editie a conferintelor CSR - nu doar eu ci noi toti - participanti, oameni de RSC din companii, initiative de RSC ale companiilor si chiar staiful invitatilor internationali.

M-a bucurat sa vad ca a aparut si deja a fost a doua editie a conferintelor CSR European Lessons.

Piata de RSC se misca intr-o directie pozitiv ascendenta si asemenea initiative nu pot decat sa intareasca o miscare ce a pornit-o cu dreptul in Romania.

Exista si o serie de proiecte finantate din fonduri UE care au ca obiectiv cresterea responsabilizarii corporative sau cresterea constientizarii fenomenului. Eu insami am fost parte a echipei de experti pe termen scurt implicata in implementarea proiectului Actionam Responsabil. A mai existat un proiect implementat de Asociata Exportatorilor si Importatorilor.

Din ce in ce mai multe companii care pana in prezent se "jucau" doar in zona PR se orienteaza si spre initiative de CSR, exista chiar si o companie care se cheama CSR Agency.

John Aston, colegul intr-ale consultantei pe CSR este si initatorul Center for Corporate Citizenship, Dragos Dehelean merge inainte pe www.responsabilitatesociala.ro - bulgarele de zapada creste in marime. Nu este usor pentru ca bugetele companiilor in aceasta directie s-au micsorat, dar e bine sa constatam ca totusi, unii isi onoreaza in continuare cheltuielile de "legitimitate" sociala.

Kudos si felicitari inca o data Luminitei pentru ca readuce in prim planul agendei publice a domeniului conferintele CSR.

Niciun comentariu: