CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


luni, 12 decembrie 2011

Cineva a ocupat atmosfera si altcineva a parasit piata

Information Clearing House (http://www.informationclearinghouse.info) ne spune că firmele petroliere au ocupat atmosfera și că emisiile de carbon din atmosferă au crescut cu 5,9% între 2009 și 2010. Dacă firmele petroliere au ocupat atmosfera, cetățenii s-au retras din piețe și mișcările tip ”occupy” s-au retras pentru a aștepta vremi mai prielnice și călduroase.

Aștept să mai vină vești dinspre Bruxelles și m-aș bucura dacă acordurile macro privind sancționarea creșterii deficitelor bugetare s-ar duce hotărât și în direcția reglementării mai serioase a sectorului bancar. Mă bucur că Londra a fost lăsată pe dinafară pentru că a încercat să protejeze interesele bancherilor. Și înțeleg ce spune Sarcozy ca nu putem avea un paradis fiscal în mijlocul încrengăturii europene de finanțe.

Acum că fiecare s-a uitat în curtea altuia la Bruxelles, poate că e momentul ca fiecare când se întoarce acasă să privească în curtea proprie. Pentru România e important să nu intre din nou în spirala cheltuielilor nesăbuite, să începem să-i trimitem la bulău pe speculanți și evazioniști, dar și pe camarila politică ce profită de relaxarea sau incompetența funcționărimii de stat.

Văd absolut necesară o reformă a băncilor, o reformă în care ne întoarcem spre rolul lor inițial, aceea de a susține dezvoltarea și inițiativa. Este anormal ca costul capitalului într-o țară săracă așa cum e România să fie mai mare decât în restul lumii civilizate. Și dacă e așa, ce trebuie să se întâmple pentru ca cei care au inițiative de business, care au nevoie de bani să-i obțină la un preț adecvat. Micii oameni de la ghișeul marilor bănci ar trebui să se specializeze mai mult în a oferi credite de investiții decât credite de consum. Dar astea sunt mai dificil de evaluat, iar banii vin mai greu - dar vin, dacă ajuți oamenii să investească cu cap.

Sistemul are nevoie de reformă. Tot sistemul.

Mă intorc la ocuparea atmosferei de către companiile petroliere. Peste tot e nevoie de repunerea în matcă a reglementării. Nu există mână invizibilă. Există profit, interese și multă multă LĂCOMIE! Etica protestantă a murit. Ne trebuie un baston pentru a deveni din nou responsabili și determinare pentru a-l folosi pe spinarea acelora care ascultă doar de sancțiune. Apoi, putem să luăm mănușa de catifea pentru a obloji rănile lăcomiei și avariției. Iată o direcție în care bietul Marx avea dreptate, doar că nu a pus evenimentelor eticheta potrivita :)

Un comentariu:

bhuttu spunea...

Cand vine vorba de reglementare, bancherii scot intotdeauna textul cu "overregulation is stopping growth".

Englezii au inteles cat de important e un centru financiar in curtea proprie, si e mai bine sa fie Londra decat oricare altul, sistemul lor bancar pare cel mai transparent din Europa. Pariul lui Cameron in schimb a fost ca siguranta financiara a corporatiilor londoneze e mai importanta decat stabilitatea zonei euro, lucru de care ma cam indoiesc. Cred ca Europa e mult mai bine unita decat multipolara, si m-am convertit in puternic pro-unionist de vreo 2 ani incoace.

In Romania mi se pare ca avem control destul de mic asupra sistemului bancar, pentru ca un procent imens din capitalul de pe piata romaneasca vine de afara. Cel mai bun lucru pe care il putem spera e o mai mare centralizare a Uniunii, ceea ce e in ton cu ce se intampla.

Etica protestanta n-a murit, doar ca sistemul capitalist e intr-un punct de inflexiune. A ajuns la niste aberatii si are nevoie de niste reglari pe care Weber nu prea avea cum sa le prevada.