CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


vineri, 30 decembrie 2011

Fereste-ne, Doamne, de ignoranta!


Unul dintre oamenii pe care-i respect enorm ca intelectual și profesionist, directorul Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud, Oliv Mircea, mi-a spus în cadrul unei discuții amicale că a fost invitat să vorbească la Bistrița la lansarea cărții: Ferește-mă, Doamne, de prieteni! scrisă de istoricul american Larry Watts. M-a făcut curioasă despre conținut și, ca urmare, l-am rugat să mi-o împrumute. Deși nu mi-am propus per se să citesc cartea în această vacanță de iarnă ci doar să răsfoiesc câteva pagini, trebuie să spun că lectura m-a captivat de la primele rânduri.
În plus, trebuie să mărturisesc dintru început că această carte m-a răscolit visceral. Am aflat o istorie recentă a  României care nu mi-a fost predată la școală și pe care, ca adolescentă, am construit-o singură din cărți, povești și legende auzite de la tatăl meu (ziarist la Scânteia în anii comunismului) sau ascultând tot împreună cu tata Radio Europa Liberă sau Vocea Americii înainte de 1989; și din puține lucrări publicate în anii de după Revoluție care mi-au căzut în mână până de curând. Probabil că în situația mea sunt multe generații, cărora istoria le-a fost prezentată mistificat sau manipulator, așa cum mi-a arătat cu prisosință cartea lui Larry Watts.
Am urmărit cumva tangențial procesul comunismului; sinceră să fiu prefer ca în general să iau lucrurile cu o cumpănită măsură. Nu am empatizat excesiv nici cu disidenții, nici cu revoluționarii și nici cu cei care strigau că în afara comunismului nu există sistem social sau economic mai bun. Am văzut și în comunism și în socialism și bune și rele. Nici un sistem nu este perfect pentru toată lumea, ci doar pentru camarila care e la volan vremelnic.
Cartea lui Larry Watts nu m-a răscolit pentru că a spus că Ceaușescu n-a fost un cizmar idiot așa cum l-a portretizat, culmea, propaganda kaghebist sovietică, ci un tip aproape genial în politica externă. Tata îmi spusese despre asta mai demult, și a prezis că într-o zi lumea o să recunoască meritele lui Ceaușescu, abilitățile lui diplomatice și geniul  în negocierile internaționale. Ce m-a întors pe dos a fost faptul că vecinii României au acționat în timpul Războiului Rece ca o ceată de ulii. M-am născut și am crescut în Ardeal. Ambii bunici au fost obligați în timpul ocupării hortyste a nordului țării să servească în armata ungară, au fost batjocoriți și bătuți pentru că au refuzat înrolarea. Și aflu din cartea lui Watts că după ce a terorizat și schingiuit nația asta la Ip, Trăsnea și chiar în satul bunicilor – ucigând civili nevinovați Ungaria a urmat o politică iredentistă și probabil încă o urmează pentru a lipi Transilvania la țara lor. Cât rău au putut să facă oamenii aia României este greu de cuantificat. Ar trebui să-i punem să ne plătească despăgubiri!
Ardealul e doar unul dintre motive. Este strigător la cer și ce politică crudă și nemiloasă a avut Uniunea Sovietică de deznaționalizare și dezrădăcinare a fraților noștri români de peste Prut. Nici nu e de mirare că atunci când mergi în Republica Moldova astăzi mulți dintre români /moldoveni nu vorbesc românește de frică! O frică instalată cronic combinată cu o campanie de imagine și manipulare, pe care Watts o numește ”seria de măsuri active” prin care fraților noștri români de peste Prut li se povestea de nemernicia României, de faptul că suntem o națiune de nimic și că este indezirabil pentru oricine să fie asociat cu țara noastră.
Măsurile active nu s-au terminat cu Războiul Rece – tind să cred că portretizarea României ca un stat al țiganilor și hoților unde nu se respectă drepturile minorităților se datorează în continuare cârpelor kaghebiste care încă lucrează pentru sistem în diverse cancelarii și în diverse instituții internaționale.
Sunt multe de spus despre cartea lui Larry Watts. Eu cred că această carte trebuie să fie lectură obligatorie pentru toți românii, pentru toți studenții – mai ales pentru studenții la Comunicare și Relații Publice. Toată lumea trebuie să cunoască mizeriile, pentru ca să nu le mai înghită. Vă spun doar atât, pe toți cei pe care-i mai aud că spun lucruri infame despre România, la noi în presă sau aiurea, îi suspectez de kaghebism. Nu poți gândi altfel după ce citești dezvăluirile lui Watts. Firește că nu suntem o țară perfectă, și în lumina cumpănitei măsuri accept că mai sunt multe lucruri de îmbunătățit. Dar nu suntem buba de puroi a lumii, nici preșul nimănui. Și cred că istoria ne va arăta că putem face încă o dată România dodoloață!
Recomand cu cea mai mare căldură cartea lui Larry Watts, apărută la Editura Rao în 2011. Și vă aștept să dezbatem ce putem face pentru ca România să își recapete locul și imaginea prezentă demnă de un trecut exemplar.


3 comentarii:

Leonard Bacica spunea...

In timp ce nu incape nici o indoiala ca episoadele invaziei hortyste in Transilvania sau procesul de deznationalizare din Basarabia sunt intru totul regretabile, ar trebui totusi sa recunoastem ca, din fericire, premisele sunt acum cu totul altele, mult mai bune.

Postarea m-a facut foarte curios despre carte, o s-o trec pe lista, dar am de protestat impotriva catorva afirmatii:

1. "Ungaria a urmat o politică iredentistă și probabil încă o urmează pentru a lipi Transilvania la țara lor." - nu cred ca acum Ungaria mai are vreo politica strategica de absorbire a Trasilvaniei. Transilvania e un teritoriu romanesc recunoscut ca atare de toata lumea, iar in noile cadre ale Uniunii Europene, iredentismul imi pare o stupida risipa de resurse.

2. "istoria ne va arăta că putem face încă o dată România dodoloață!" - Romania dodoloata cuprindea si Cadrilaterul, care n-a fost niciodata teritoriu romanesc si n-a fost revendicat ca atare nici macar cand a fost anexat.

3. "România să își recapete locul și imaginea prezentă demnă de un trecut exemplar." - in timp ce sunt un mare partizan al ideii ca nu suntem cu nimic mai buni sau mai rai ca orice alta natie, consider si ca trecutul Romaniei este mult mai putin remarcabil decat ar fi meritat poate sa fie. Am fost intotdeauna o civilizatie periferica, fara vreun cuvant de spus in mersul lumii, si ma astept de la viitor sa se schimbe asta mai degraba decat de la trecut.

Cam nationalist discurs, poate de la sarmalele de Craciun. :) An nou fericit!

Camelia Crisan spunea...

Faci sa para ca a fi nationalist e ceva demn de ironie, daca nu groaznic pentru pudibonzii internationalisti. Personal cred contrariul :) Cred ca e necesar sa fii putin nationalist, si e o mandrie. Nu extremist, vorbeam de cumpanita masura :)
Cat despre celelalte puncte, am de facut doar un comentariu - Romania a recunoscut mereu ca zona Cadrilaterului nu ne apartine, asa a iesit la pix, la imparteala. Dar acum e la bulgari, asa ca n-avem pentru ce a ne face griji. Cat despre Romania dodoloata, e mai degraba un concept, o viziune. Nici nu mai are cum fi rotunda, ca sudul Basarabiei le-a fost dat altora pe cand exista RSS Moldova.
In rest, iti recomand sincer sa citesti cartea lui Watts, si hai sa ne auzim nu la final (ca are peste 700 de pagini) ci macar ca jumate. Cred ca pana atunci o sa intelegi reactia mea viscerala si schimbarea de paradigma de care vorbea.

Leonard Bacica spunea...

E bun nationalismul, dar in doze mici, ca alcoolul. Altfel imbata.

Am trecut cartea pe lista, da' nu promit nici un termen, mai sunt cateva inainte.