CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


vineri, 1 iulie 2011

Sfaturi pentru prezentarea de la sustinerea licentei/disertatiei

Dragi studenti,

Am primit in aceasta dimineata un email in care mi se reprosa ca am promis ca va dau cateva sugestii pentru prezentarea lucrarii in fata comisiei si ca la voi posta pe blog. Point taken si here they are :)

In fata comisiei veti avea la dispozitie maxim 10 minute pentru a va prezenta lucrarea.

Va sugerez sa aveti un power point de maxim 7 slide-uri, power point care sa fie doar suport sau ilustrare pentru speech-ul vostru.

Slide-urile trebuie sa aiba urmatoarea structura:
1- pagina de garda: sigla/nume SNSPA-FCRP, titlu, autor, coordonator etc.
2- structura lucrarii - atentie, nu cuprinsul. aici puteti spune ceva si despre teoria suport pentru cercetare
3- obiectivul cercetarii si intrebarile de cercetare
4- metodologia, grupul tinta, metode.
5,6 - rezultatele cercetarii
7- concluzii si discutii


In general prezentarea voastra trebuie sa raspunda la intrebarea: care este contributia ta personala in lucrare si ce aduce nou in cunoasterea domeniului lucrarea ta?

Tips and tricks pentru prezentare:

1. Faceti-va un speech de acasa si repetati-l. Nu va bazati pe improvizatie. Amintiti-va ca un prezentator profesionist poate improviza doar dupa ce stie pe de rost ceea ce are de spus!
2. Puteti fi intrerupte de catre unul din membrii comisiei cu intrebari suplimentare, cu cerinte de detaliere etc. Dupa ce raspundeti la intrebare reluati prezentarea de unde ati lasat-o.
3. Puteti fi intrebate despre orice lucru din lucrare, sa definiti orice termen. Nu va impcientati daca nu va amintiti definitia exacta, realizati o definitie pe loc folosind genul proxim si diferenta specifica a termenului. Trebuie sa demonstrati ca stapaniti limbajul stiintific al materiei in care veti fi licentiate.
4. Slide-urile trebuie sa fie un suport pentru speech-ul vostru si nu un text pe care sa-l cititi comisiei. Incercati pe cat posibil sa puneti grafice sau imagini, fara explicatii care sa incarce pagina. Puteti folosi mici cartonase pe care sa aveti scrise idei in cazul in care va lasa memoria :)
5. Slide-urile ar trebui sa respecte regula 4x4, adica patru cuvinte per patru randuri.
6. Indiferent ce va spune comisia, puteti sta asezate sau in picioare. Nu va sfiiti ca daca vi se spuneti sa stati jos, iar voi sunteti obisnuite sa prezentati stand in picioare, sa cereti permisiunea de a prezenta asa cum va simtiti cel mai in forma!
7.Acceptati observatiile cu retinere. E in regula, chiar recomandat sa va angajati in dialog cu membrii comisiei, dar nerecomandat sa depasiti limita bunului simt si sa aveti atitudini insolente la adresa examinatorilor. In fond fiecare dintre cei care va examineaza are cel putin doctoratul in domeniile studiate de voi sau in domenii conexe.

Am vrut sa fie un decalog, fiindca suna mai bine sa ai 10 sfaturi, dar atatea am reusit sa adun pana acum. Daca aveti intrebari, va rog sa le postati si o sa revin cu raspunsuri.

Pana atunci, spor la prezentare si bafta la sustinere. Va tin pumnii de la Istanbul!

Un comentariu:

Camelia Crisan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.