CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


vineri, 27 mai 2011

Salut publicarea primului raport de CSR in format GRI din Romania

Si cine credeti ca si-a luat avant si a avut curajul sa faca asta? Nimeni altii decat cei de la BCR. Si nu numai ca l-au redactat, dar au avut si curajul sa vina cu el in fata stakeholderilor, a societatii civile si a analistilor pe etica si CSR de pe piata (atatia cati suntem) si sa dialogheze pe marginea lui.

Si asta mi-a placut, pentru ca acum, din punct de vedere al CSR avem BCR, apoi urmeaza niste locuri libere si apoi urmeaza alte banci, indiferent care sunt acelea. Temeritatea de a dialoga pe marginea unui raport, care nu e nici pe departe perfect, este admirabila din parte staff-ului BCR. Mai ales atunci cand au in sala oameni care pun intrebari ce pot fi neasteptate si incisive (asa cum mi-am facut obiceiul de a intreba eu la astfel de evenimente). Pe de alta parte, poate ca cei de la BCR se asteptau ca toata lumea sa vina si doar sa le laude efortul, ceea ce s-a intamplat - dar evident am asistat si la deschiderea cutiei Pandorei. Pentru ca atunci cand deschizi dialogul, oamenii chiar spun ce au de spus. Important e sa realizezi ca totul se intampla constructiv, pentru ca altfel luam critica personal si nu se face.

Ceea ce reprosez eu raportului CSR al BCR este faptul ca, pe CSR intern, raporteaza ca nu sunt incidente de discriminare, insa daca intri pe cel mai faimos site de whistleblowing in HR din Romania si anume www.desprefirme.com vezi ca exista probleme in companie. BCR are o politica de whistleblowing, ceea ce e bine, important e sa vezi ca acest tip de comportament nu este protejat prin legislatie nationala si deci, in justitie un whistleblower care spune ceva public despre activitatile BCR nu are nici un fel de suport.

Si da, unii reprezentanti ai companiei au luat personal critica mea si nu au inteles ca este constructiva, pentru ca apoi, stand de vorba cu una dintre persoanele care au redactat raportul, am avut sansa sa explic faptul ca masurarea unui aspect nu e corecta daca instrumentul nu e valid si fidel. Cu alte cuvinte nu poti masura greutatea cu metrul, iar rezultatul sa fie unul corect.

Organizatiile din Romania si din alte tari au nevoie de instrumente de cercetare pe care se pot baza si care le dau o imagine corecta a situatiei - pentru ca doar daca stii lacunele situatiei curente, poti face ceva pentru ameliorarea lor. Daca instrumentul tau de cercetare, gresit proiectat si folosit, iti spune ca esti ok, ai toate sansele sa crezi asta. Pentru ca e usor si pentru ca iti gadila orgoliul intr-un mod placut.

Fara sa fac din acest post un mesaj pro-domo as dori sa spun ca aceasta problema a masurarii corecte in CSR-ul intern m-a preocupat si in teza de doctorat si am reusit, cred, sa creez un instrument de masurare a respectarii drepturilor angajatilor cu un nivel mare de validitate. El va putea fi disponibil abia dupa ce voi sustine teza de doctorat. Intrebarea e: cine o sa vrea sa-l foloseasca? Cine o sa aiba curajul sa afle pe bune ce se intampla in organizatie? Fiindca un asemenea demers nu e nici usor si nici ieftin. Iar pe piata vor fi intotdeauna asa-zisi specialisti care o sa te faca sa te simti bine masurandu-te dupa nu stiu ce standarde de la Londra sau o sa-ti plateasca drumuri la Viena ca sa afli ca esti cool! Si toate asta sunt bune pentru PR, dar nu sunt corecte. Si nu-ti spun nimic constructiv despre tine.

Cred cu tarie ca si consultanta de CSR de la noi din tara trebuie sa devina profesionista si e pe cale de a fi. Asa cum spunea profesorul Bortun ieri, ne bucura faptul ca toate corporatiile se duc afara sa ia mostre de coduri de etica, dar nimeni nu ia in seama cercetarea autohtona care se misca si s-a miscat in acelasi ritm cu cea de afara. Avem un centru de etica aplicata la facultatea de filosofie, Cristi Ducu spune tuturor celor care vor sa-l auda ca expertiza exista si in Romania, si mai mult, expertiza noastra are o validitate culturala pe care un consultant de afara nu o sa poata sa ti-o ofere niciodata. Sau o sa-ti vanda iluzia ca ti-o ofera. Si pe bani grei.

Concluzia e, bravo BCR! Ati ridicat stacheta si va multumim. Atentie insa, ati deschis si cutia Pandorei. Si asta inseamna ca: o sa aveti si laudatori (pentru ca meritati) dar si critical friends (printre care ma numar). E decizia si responsabilitatea voastra pe care dintre noi vreti sa-i tineti aproape!

Un comentariu:

radiowhisper.com spunea...

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

http://www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!