CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Presa care imi place si mogulul care are dreptate

Sunt doua lucruri pe care imi place sa le gasesc in ziare, atunci cand le citesc pe net sau atunci cand le cumpar de la chiosc. Pagina de comentarii despre actualitate si pagina de externe. Am fost pasionata de relatiile dintre state, jocuri de putere si in general tot ce inseamna viata internationala de cand ma stiu. Noua presa din Romania ma frustreaza extrem, nu doar pentru ca publica sporadic stiri externe relevante ci mai ales pentru ca cei care scriu despre sau comenteaza evenimentele externe sunt niste complet neaveniti. E clar ca n-au facut la scoala nici macar un curs elementar de geopolitica sau globalizare. Deci o dubla problema, subiecte relevante lipsa si comentatori jenanti. Ei bine, exista o exceptie, exista un ziar care publica stiri si comentarii si pentru oameni ca mine. Aceast ziar este Romania Libera. www.romanialibera.ro. Mi-am descoperit haita, ca sa nu spun tribul si ma bucur ca pot sa ma pun la curent, bine documentat, cu evenimentele internationale. Va recomand asadar Romania Libera.

In alta ordine de idei, am descoperit tot in RL un articol cu o luare de pozitie a dlui. Dinu Patriciu. Despre dl. Patriciu am scris cu ceva vreme in urma un post destul de negativ, in sensul ca-l criticam ca nu-si asuma printr-un angajament personal si ferm actiunile fundatiei pe care o patroneaza si, ca atare, parea un filantrop de mucava, nu unul real. In fine, de data asta as dori sa spun ceva de bine. Dl. Patriciu vorbeste despre necesitatea existentei unei alternative financiare pe piata din Romania, alternativa pentru filialele bancilor internationale care opereaza la noi. Ideea domniei sale este ca doar o serie de institutii financiare care inteleg structura sistemului economic de la noi pot veni cu solutii de investitii care sa se potriveasca micilor intreprinzatori romani. Structuri mega-birocratice si produse financiare realizate in vest nu sunt o solutie pentru privatizatul autohton. Solutiile ar fi instutitiile de creditare tip cooperative de credit, banci locale sau regionale mici sau de marime medie, unde te cunosti cu clientii, unde regulile sunt facute pentru a se adapta specificului local, mai putina birocratie, mai putine ifose si mai multa munca pentru a le permite banilor sa circule si sa produca. Mi-am permis sa adaug la ceea ce spune dl. Patriciu cateva idei personale. Cred ca n-o sa se supere, pentru ca am completat ceva, mai ales ca suntem, cel putin in aparenta colegi de breasla intr-ale CSR-ului.

Sustin o initiativa care are drept scop intarirea economiei nationale si a capacitatii antreprenoriale locale. Cred ca doar prin conferinte tip zilele biz sau altele nu se ofera solutii concrete. Cand vorbim despre antreprenoriat generatiilor tinere, cred ca suntem nimic altceva decat predicatori pentru cei deja convertiti. Solutia nu e nici sa ne revoltam pe net, nici sa mai avem 50 de conferinta pe tema asta, ci sa ne ducem la senatorii si deputatii care ne reprezinta, sa-i responsabilizam si sa le oferim acest gen de solutii. Si sa le cerem sa se apuce de munca, sa faca acele legi care sa inceapa sa miste economia. Nu ne ajuta nici sa hulim politica si politicienii. Trebuie sa lucram cu ei,sa le explicam pana inteleg, sa-i impingem la munca in parlament si-n comisii, sa scriem legile cu ei impreuna daca trebuie si sa ne asiguram ca le dam si laurii victoriei si sutul in dos binemeritat daca nu se tin de treaba. La asta indemnam populatia, daca eram pentru o zi presedinte, nu la moratoriu politic. Da deh, mai rabd un pic si dupa aia le arat eu lor la vot!
Pana atunci, o sa ma interesez cine sunt cei care reprezinta sectorul in care stau si vreau sa ma asigur ca le spun sa treaca naibii la munca, nu la-ntins mana!

2 comentarii:

bhuttu spunea...

Din ce inteleg, domnul Patriciu arunca pisica in curtea structurilor bancare corporatiste. Agenturili straine, asadar, de-asta nu ne merge noua bine. Hm...

Mi se pare ca cea mai mare problema e altundeva. Atat investitorii straini (pe care personal ii vad blocati in proiecte croite pentru o piata financiara matura doar cand asta e cea mai potrivita atitudine) cat si initiativa privata locala ar avea mult mai mult avant daca am avea un cadru fiscal, institutional si legislativ care macar sa nu le incurce, daca nu le incurajeaza. Statul roman insa e un organism amorf, fara reactie si anacronic care se complace intr-o stare folositore doar unei mici parti dintre cei integrati in structurile lui birocratice. Printre care am impresia ca se numara si domnul Patriciu. :)

O veste buna, chit ca de valoarea acelei unice flori care nu face primavara, mi se pare a fi aceea ca societatea civila se trezeste, greoi si timid. Initiativele de genul zilelor biz sunt un barometru bun al trezirii asteia. Trist este ca statul si societatea civila sunt in tabere diferite. Dar e Romania, asta nu-i de mirare.

Interesant de discutat mi se pare ideea micilor cooperative de credit si masura in care ea ar putea sa functioneze. Sunt relativ sceptic, avand in vedere ca inainte de a insemna flexibilitate, structurile financiare mici inseamna costuri mai mari. Ca sa poata concura cu marile banci straine, ele trebuie sustinute legislativ. Si aici ne intoarcem de unde am plecat. Dvs. credeti ca asemenea structuri pot fi functionale in contextul economic al Romaniei de azi?

Camelia Crisan spunea...

Sunt convinsa ca asemenea structuri-tip cooperative de credit, care exista deja in Romania, ar putea avea un rol moderator important in lansarea economica. Stiu ca in jud.BN exista cooperativa de credit Antic, car ofera credite mici agricultorilor si persoanelor fizice. E vorba de sume pentru care o banca nu s-ar "deranja". Asadar, exista, functioneaza si se poate. Costurile nu sunt mai mari decat acelea practicate de banci, conditiile de creditare sunt mai relaxate, doar dobanda e usor mai mare. Insa nu exista acele costuri ascunse, asa ca pana la urma pentru un mic antreprenor, cooperativele de credit sunt o alternativa reala. Daca ar exista si sustinere legislativa din partea statului, ar fi si mai bine. Tocmai aici e problema si aici cred eu ca Patriciu are dreptate. Cat despre manifestarile de promovare, raman la ideea ca le predica celor deja convertiti. Asemenea manifestari nu mai au ce cauta in orasele mari, ele trebuie impinse spre comunitatile oraselor mici sau la tara.