CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


duminică, 12 septembrie 2010

De ce un curs de training in Responsabilitate Sociala Corporativa?

Am vazut in ultima perioada foarte multe persoane care isi doresc sa stie ce inseamna RSC. Intrebarea mi s-a adresat si la conferinte academice sau de catre confrati intr-ale consultantei care erau mai degraba confuzi decat lamuriti de marea de definitii si teorii existente pe piata. Eram mereu chestionata: "stim ce spune ala sau celalalt, dar ce crezi tu?" Oamenii sunt dornici sa stie ce e ala CSR sau RSC in varianta romaneasca a termenului.
Cuvantul a intrat atat de adanc in discursul public romanesc incat aproape ca nu mai e nici o reclama care sa nu-ti aminteasca sa fii responsabil, sa consumi responsabil, sa actionezi responsabil. De ce sa nu stii exact ce inseamna asta pentru tine? Pentru viitorul tau? Pentru viitorul familiei tale?
Daca esti un lucrator in ONG care vrea sa stie cum poate determina companiile sa isi creasca responsabilitatea, daca esti un angajat al unei companii si vrei sa initiezi sau sa aplici planuri de RSC, daca esti un cetatean care doreste sa formeze un grup de presiune - atunci acest curs e locul perfect pentru a gasi motivatia de a actiona, a primi cunostintele si a-ti forma atitudinea potrivita.
Cand altcandva e mai potrivit sa faci asta, daca nu acum? Sistemul economic, asa cum il stim trece prin schimbari pe care le putem anticipa cu greu in acest moment. Stim doar ca nimic nu va mai fi asa cum a fost inainte de criza. Acest curs iti ofera sansa sa ai o noua perspectiva, mai fresh, mai putin limitata de discursuri economice mainstream care te adorm sau te manipuleaza. Ai sansa unui nou inceput, a unui nou pattern de gandire. Ai sansa de a gasi intelegerea modului in care poti sa traiesti intr-o societate mai buna, mai responsabila, mai deschisa. Ai sansa sa intalnesti oameni pe care-i preocupa BINELE nostru comun, care, ca si tine, s-au saturat de o stare de fapt si vor o schimbare pozitiva.
In fine, de ce sa vii la cursul asta... provocarea mea e: De ce nu?

10 comentarii:

bhuttu spunea...

Care sunt detaliile concrete. Cifre, gen. Date, durate, locatii, costuri...

Camelia Crisan spunea...

Date: 30-31 octombrie, de la 9.30 la 16.30, Locatia va fi comunicata in max 2 saptamani - oricum va fi in Bucuresti.
Costul: 300 RON fara TVA, cu 10% reducere daca esti student, masterand sau doctorand.
Facilitatori vom fi eu si prof. Dumitru Bortun.
Metodologia de formare va fi una inovativa, nu s-a mai folosit pana acum la cursuri in Romania, iar cursul va fi unul informal - in nici un caz academic!!! :)

bhuttu spunea...

Multumesc pentru informatii. Din pacate nu cred c-o sa pot sa vin, desi mi-ar placea.

Cristian spunea...

Camelia, nu puteam sa fiu carcotas :D De ce da?! De ce ar veni un 'specialist CSR' care, nu-i asa, face CSR in fiecare zi =))
(sper ca iti dai seama ca sunt ironic)

Camelia Crisan spunea...

@Cristian. Acest curs nu e pentru specialistii de CSR, desi poate unii chiar ar mai avea cate ceva de invatat. E pentru oamenii care doresc pur si simplu sa stie mai mult despre asta si vor sa inteleaga cum pot folosi aceste cunostinte pentru a dezvolta sustenabil un ONG, o companie sau pentru a initia campanii publice pentru promovarea unor subiecte care ii preocupa, e.g. alimente fara e-uri, alimente fara produse modificate genetic, cainii comunitari.

Mo spunea...

o idee mai mult decat bine venita.

Camelia Crisan spunea...

@Mo Ma bucura fiecare feedback pozitiv. Se strang randurile celor interesati sa devina veritabili profesionisti :)

Rox spunea...

Va provoc! Cuvantul RESPONSABILITATE este unul imperativ astazi pentru orice tip de activitate pe care o desfasuram! Va invit sa dezbatem si sa descoperim impreuna solutiile mediului corporate in materie de responsabilite sociala pentru a aduce un plus de valoare adaugata businessului romanesc!

Conferintele Forum CSR360 se desfasoara pe 30 septembrie, la Howard Johnson Hotel.Intrarea este libera! Mai multe detalii pe site: www.forum.csr360.ro

Camelia Crisan spunea...

@Rox Multumesc pentru invitatie. E important sa promovam acest gen de initiative :) Eu nu pot veni, insa sper sa aveti discutii interesante. Spor!

Cristian spunea...

Rox:
1) Cum este responsabilitatea un imperativ astazi? Pana astazi nu a fost la fel de importanta sau cum?
2) Apoi, nu prea inteleg cum este responsabilitatea un imperativ. :) Se da Kant si filosofia morala de factura kantiana, care, fie vorba noi, se gaseste in mai toate documentele Uniunii Europene (inclusiv in fostul Tratat privind Constitutia), si se observa o incongruenta terminologica. :P
3) Am vazut programul Forumului CSR360 si as vrea sa te intreb care sunt "specialistii in CSR" care vor participa. Am si eu un interes aparte in zona asta si chiar sunt interesat sa vad cine sunt acesti specialisti, dar mai ales dupa ce criterii ii alegeti sau le confirmati/validati expertiza in CSR. :P