CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


luni, 28 iunie 2010

Un nou virus strabate capitalismul...Affluenza

Este vorba de cartea omonima (Affluenza) scrisa de James Oliver, un psiholog britanic ce s-a hotarat sa studieze depresia in tarile civilizate, ipoteza lui fiind ca un anumit statut al bunastarii si goana dupa cresterea bunastarii promovata de societatea consumerista conduce la tulburari psihologice si de comportament, determinand o crestere a depresiei in randul populatiei tarilor asa-zis civilizate, in fapt, dezvoltate economic.
Scriitorul isi bazeaza cercetarea pe metode strict calitative inserand si rezultatele unor studii nationale pentru a oferii picanterii sau argumente atunci cand sustine o idee. El intervieveaza oameni bogati de pe mai multe continente si apoi ii analizeaza intr-un framework in care pune in relatie simptome curente, comportamente ale subiectilor si marturii ale acestora referitoare la valorile personale, credinte sau doctrine care ii reprezinta.
Desi pe alocuri unele observatii sunt puerile, cartea te indeamna sa reflectezi la ceea ce inseamna umanitatea astazi, la homo consumereus (expresia asta e o inventie personala) la ce ne face fericiti sau mizerabili. La tot acest materialism care ne inconjoara si in care ni se masoara valoarea de catre ceilalti - de catre imbolnavitii cu acest virus.
Va recomand cartea, eu am gasit-o la Sala Dalles- e destul de scumpa insa daca sunt doritori, pot sa o imprumut de indata ce ajung acasa. Astept sa ma contactati pe mail in acest sens.
ps. citind cartea si plimbandu-ma prin SUA in acelasi timp, o inteleg mult mai bine...

Niciun comentariu: