CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


miercuri, 10 februarie 2010

Citiţi, citiţi şi iar citiţi!

Sunt întrebată de multe ori de studenţi ce cărţi pe tematică de RSC recomand. Ca urmare, aş dori să recomand o apariţie editorială a lui Joseph Badaracco Jr., autor despre care am mai vorbit în unul dintre posturile anterioare pe acest blog. Cartea a apărut la editura Publica si se cheama "Probă de caracter". Cei care ma urmăresc ştiu că susţin mai mult decât orice importanţa pe care o are caracterul - nu doar al liderului organizaţiei ci şi al angajaţilor - pentru responsabilitatea socială corporativă.

De asemenea, pentru cunoscători, recomand şi cartea lui C.K. Prahalad - Comoara de la baza piramidei, adică pe autorul care a revoluţionat modul în care se fac afacerile în ţările în curs de dezvoltare.

Aşadar, este salutară iniţiativa editurilor româneşti care aduc în atenţia cititorilor clasici ai domeniului RSC.

Spor la citit! Şi va aştept la dezbaterea pe idei.

5 comentarii:

Nina spunea...

Negresit, voi "proba ..." si "comoara ...", mersi. Ma strecor si eu cu recomandarea- "Inteligenta ecologica" de Daniel Goleman.
PS: Succes la scriitura va urez.

Cristian spunea...

Nu regasesc nici un text/volum care sa abordeze RSC-ul dinspre Business Ethics. Prahalad este specialist in management strategic, nu in RSC. O sa pun la mine pe site o bibliografie pe RSC unde am selectat literatura astfel incat o persoana fara cunostinte sa se poata misca mai usor.

Camelia Crisan spunea...

Cu tot respectul Cristi, dar Prahalad este expert in RSC. Citeste doar cartea de la Harvard Business Review on CSR si o sa vezi ca primul articol propus este cel al lui Prahalad. Ceea ce trebuie sa inteleaga studentii nostri este ca CSR este o disciplina de granita si in expansiune, iar in CSR se regasesc autori care au publicat initial in economie, sociologie, psihologie organizationala sau etica/filosofie. Asa incat, sa nu se sfiasca sa considere CSR o carte a lui Peter Senge care initial a vorbit de schimbarea organizationala prin invatare si acum isi reformeaza conceptele pentru a se alinia principiilor de CSR.

Cristian spunea...

Camelia, intr-adevar, si eu apreciez valoarea HBR, insa nu fac o icoana din ce se spune acolo. Mi se pare normal ca HBS sa-si promoveze proprii oameni, la fel cum Boston sau Stanford isi promoveaza propriile vip-uri. Insa Prahalad, din punctul meu de vedere, umil, ce'i drept, nu este cea mai autorizata voce. De altfel nu cred ca exista asa ceva.

Ca sa fiu rau, cum era cu mimetismul?! :)) Hai sa nu ne mai raportam la HBR, ci sa ne formam propriile repere. De exemplu, eu nu as recomanda niciodata un text de Collins unor studenti. As prefera intotdeauna Beauchamp sau Velasquez, dar nu autori care nu au "proprietatea termenilor" (ca sa citez din clasici in viata). :)

In al doilea rand, te provoc sa-mi expui "principiile de CSR". Nu stiu ce's alea. :D

Spor!

Camelia Crisan spunea...

Prahalad este o voce dominanta in CSR indiferent de scoala de business de la care te revendici. CRASSH de la Univ Cambridge este un fan al omului si multe corporatii si-au orientat afacerile in tari in curs de dezvoltare dupa Prahalad.

Promovez mimetismul cand e bun si sunt prima care il denunta cand se transfoma in conformism sau obedienta.

Am citit cartea pe care a scris-o Collins, cea pe care o am de la tine si nu i-am gasit omului nici o hiba majora. Probabil ca ai motivele tale pentru care nu-l placi sau nu-l apreciezi. No comment. E treaba ta pana la urma. Cred ca omul face afirmatii destul de pertinente. Nu-mi dau seama la ce te referi cand spui ca n-are proprietatea termenilor.

Cat despre relatia dintre business ethics si CSR, consider ca CSR-ul ca domeniu de studii include etica in afaceri. Am mai dezbatut chestiunea asta de o mie de ori si ti-am adus argumente si cantitative si calitative, bazate pe literatura pe care eu am parcurs-o pana acum si din cercetarile empirice facute in Romania. Nu am noi dezvoltari conceptuale pentru moment, insa ma pregatesc de o cercetare care sa revolutioneze modul in care top managerii romani se apreciaza pe sine si organizatiile lor in termeni de responsabilitate.

Te tin la curent cu ce mai descopar. Mi-ar placea sa faci la fel. De fapt chiar as fi interesata sa aud care sunt rezultatele celei mai noi cercetari empirice pe care ai facut-o, avand in vedere ca discutiile sterile despre teorie nu sunt asa de interesante pentru studentii nostri sau pentru companiile in care lucram ca si consultanti.

Spor si tie :)