CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Dezbateri politice live... responsabile insa?

Am urmarit azi franturi din dezbaterea televizata a doi prezidentiabili. Mi-a placut ca a fost plina de nerv. Nu mi-a placut pentru ca a fost superficiala si a tratat subiecte care nu mi-au dat sansa sa inteleg 1. ce greseli n-ar mai face unul dintre ei daca ar primi un nou mandat si 2. ce program electoral are celalalt, care e pentru prima data in cursa. Si mai ales, nu am inteles exact, cu date si cifre de care are nevoie un intelectual, ce vor face fiecare dintre ei pentru a contribui la redresarea economiei tarii noastre.
Am auzit si motivul invocat de domnul Geoana, pentru lipsa din peisaj a domniei sale. Organizarea dezbaterii a fost facuta pe genunchi si nu intr-un mediu universitar ci la un hotel de cinci stele din Cluj - din categoria bancurilor de la Radio Erevan - nu i s-a dat ci i s-a luat si nu era un tractor ci o bicicleta. Il inteleg pe dl. Geoana. Sustin din nou ideea ca pentru a ne profesionaliza trebuie sa ne apucam cu seriozitate si responsabilitate de treaba. Cred ca dialogul este esential in lupta politica romaneasca, asa mocirloasa cum e ea. Ma uit cu jind peste ocean si revad cu placere dezbaterile electorale din SUA. Realmente ma uit cu jind. Dezavuez acele puncte de vedere care spun ca Obama e doar un produs mediatic. Oamenii aceia au avut materialul din care sa faca un produs mediatic. Unii dintre ai nostri nu au nici macar materialul din care PR-istii de mare clasa pot face un produs mediatic. Cred ca e nevoie de o dezbatere responsabila intre candidatii nostri. Cred ca un mediu academic e propice pentru asta - poate Aula Magna a Universitatii din Bucuresti... sau din Cluj, Iasi, Timisoara. Cu un moderator care se respecta si respecta publicul. Un jurnalist impartial si decent. Nu e wishfull thinking, cred ca asemenea specimene exista. Nu ne polueaza insa televizoarele in fiecare seara :)

Am inca o observatie. Atunci cand prezidentiabilii nostri dezbat problema prezentei femeilor in politica si o fac de pe pozitia condescendenta a unor granguri fata de niste fiinte care trebuie protejate si tolerate prin ograda parlamentara sau guvernamentala, ma umple de scarba "gentiletea" marilor nostri oameni de stat. Mi-as dori ca la urmatoarele alegeri sa vad o candidata decenta in cursa prezidentiala. Si nu doar tolerate de partid si de stat. Nu contest faptul ca unele dintre femeile din politica noastra au ajuns prin merite proprii acolo unde sunt. Cred ca acelea ar trebui sa apere integritatea imaginii femeii in politica si ma astept sa condamne public asemenea pozitii si situatii extrem de ofensatoare. Astept cu interes noile subiecte de dezbatere si viitoarele dezbateri, cu subiecte mai serioase si raspunsuri mai responsabile.

3 comentarii:

bhuttu spunea...

Urmaresc frecvent discursurile lui Obama si nu de putine ori mi se ridica parul in cap de forta pe care o au cuvintele omului asta. Cand a vorbit la Fort Hood despre soldatii omorati acolo, si eu m-am simtit patriot, cu toate ca parerea mea despre patriotismul american nu e tocmai flatanta. La noi... la noi povestea e cu totul alta. Politicienii nostri sunt niste marionete grobiene, aproape fara exceptie. Probabil o sa mai dureze ceva pana sa ne civilizam la capitolul asta. Cat despre mediul academic, el pare intr-adevar potrivit sa produca valori reale, chiar si in politica, numai ca din cate-am putut sa observ, dezbaterile din mediul academic din Romania tind sa se desfasoare intr-un circuit inchis, intr-un fel de Romanie paralela, construita doar din vorbe si idei. Cam ca cetatea lui Platon.

Camelia Crisan spunea...

In completarea spuselor tale, l-as cita pe profesorul Bortun, care spunea intr-un context asemanator ca Romania, din acest punct de vedere nu alearga in jurul stadionului ci pe un cu totul alt stadion. Ideea mea nu era ca politicienii sa se confrunte intr-un mediu academic si intr-o dezbatere stearpa de idei ci ca setting-ul, scena dezbaterii daca vrei, sa fie o Aula Magna. In rest, cred ca e nevoie de tot arsenalul: prime time, televiziunea nationala si celelalte de stiri care sa transmita live etc. M-a impresionat foarte mult si discursul lui Obama rostit la deschiderea anului scolar din SUA. Il poti vedea pe site-ul Casei Albe. Profesionalism si respect!

me spunea...

După alegerile din noiembrie, din nefericire pentru noi, in România nu o să se intample nicio schimbare, tara nu se va dezvolta cu adevărat.
Singurul tel al celor doi candidaţi a fost cum să il contrazica pe celalalt, au abuzat de dreptul la replica, cu alte cuvinte fiecare dorea sa aiba ultimul cuvant (tipic romanism). Intalnirea dintre cei doi a avut succes pentru cantidatul clasat in sondaje pe un loc inferior, a fost un show care a placut romanilor. Nu s-a discutat nimic concret. Au momente cand lasau impresia de o mica intelegere.
Va fi interesanta discutia dintre Antonescu si Geoana, cand va trebui sa raspunda la intrebarile de genul: unde sunt majorarile de salrii, acordarea de subventii la agricultura, acei 20.000 EUR pentru romanii reveniti in tara.