CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


sâmbătă, 28 februarie 2009

Respect pentru un ziarist!

Printr-o inlantuire de bloguri, am ajuns la acela al domnului Cristian Botez, ziarist la ziarul Click! (nu discut calitatea publicatiei, pentru ca nu sunt un cititor si oricum acest aspect este minor fata de gravitatea celor ce vor fi prezentate in continuare). Aveti in continuare o mostra de cea mai buna calitate si extrem de serioasa a felului in care corporatiile incalca drepturile angajatilor, intr-o totala aroganta fata de cei slabi si multi: http://cristianbotez.wordpress.com/2009/02/10/manifest-pentru-demnitatea-ziaristilor/.

Daca macar o parte a ceea ce descrie domnul Botez se va confirma si cred ca colegii din presa ar trebui sa ia atitudine si sa sustina demersul, atunci compania Adevarul Holding este complet iresponsabila social practicand un model de management de tip ASA NU sau, cum imi place mie sa-l numesc, managamentul romanesc: seful e un vataf sau argat, iar angajatii sclavi pe platatie. Sunt de acord, in conditiile prezentate de dl. Botez, ca plata ziaristilor prin contracte de drepturi de autor este mai degraba plata la negru - dar, ce sa-i faci... lobbyul patronilor de trusturi media la conashu' Geoana a infrant inca o data. Ma bucur ca dl. Botez face acest demers si va indemn sa popularizam asemenea cazuri in care oamenii se ridica impotriva sistemului, pentru ca ei sunt aceia care produc schimbarea. Vorbeam de sacrificii personale pentru o cauza buna...domnul Botez este cel mai bun exemplu!

In aceeasi ordine de idei, pentru ca vorbeam de popularizare, am intalnit in urma cu doi ani, pe cand faceam - in cadrul unui proiect PHARE - identificarea si analiza nevoilor de formare in domeniul resurse umane pentru angajati din administratia publica, o doamna care a participat la un focus grup si lucra atunci la Secretariatul General al Guvernului. Ne-a povestit cum a fost supusa la diverse abuzuri de catre catre noul ei sef - un director numit politic, cum individul a coalizat impotriva ei "colectivul", cum a refuzat sa-i plateasca sporurile si a trimis-o la arhiva - asta pentru ca, fiind membra intr-o comisie de selectie, a refuzat sa semneze un referat pozitiv pentru angajarea "beizadelei" respectivului. Se pare ca "beizadeaua" nu vorbea nici o limba straina - ebgleza fiind o conditie obligatorie pentru angajare, iar doamna respectiva, principiala, a considerat ca face o ilegalitate selectionand un asemenea candidat. Si bravo ei! A urmat o perioada de cosmar la serviciu, insa doamna a dat institutia in judecata, contestand administrativ toate sanctiunile luate impotriva ei si.... ura tiranul... ea a invins. Justitia romana e oarba si proasta uneori, insa in majoritatea cazurilor pe care le stiu, a dat castig de cauza angajatilor in lupta cu angajatorii. Asta si pentru ca angajatorii sunt atat de orbiti de aroganta incat procedeaza infantil atunci cand vor sa "scape" de un angajat incomod. Ce altceva ar putea face, cum se rezolva asemenea cazuri in strainatate...intr-un post viitor.

Succes domnule Botez! Sper sa-i ingenuncheatzi.

Niciun comentariu: