CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


marți, 3 februarie 2009

Despre responsabilitatea guvernarii

Am avut aseară o discuţie interesantă cu un prieten care este de mult timp membru în unul dintre partidele socialiste europene cu o prodigioasă tradiţie de stânga, şi, ca să vezi cum oamenii şi ideile mari ajung să se întâlnească, acest prieten exprima aceeaşi idee ca şi profesorul Dâncu de la Cluj, cum că stânga are nevoie de repoziţionare în spaţiul politic, iar noua criză nu face altceva decât să ridice o minge la fileul stângii în procesul acesteia de re-legitimizare. Şi atunci am aruncat un ochi spre stânga românească - ce se identifică, cel puţin la nivel de discurs politic cu PSD-ul. Şi am vazut azi cât de departe suntem de frământările politice de la nivel de continent. În timp ce stânga europeană îşi caută re-poziţionarea învăţând din excesele unor principii de dreapta aplicate în ultima vreme nu doar în economie ci şi în politică (cu puţine excepţii, i.e. Marea Britanie unde există un guvern laburist) şi îşi schiţează un nou brand; în România stânga ne oferă o nouă demisie, absolut iresponsabilă în opinia mea. Trecem peste faptul că partidul nostru de stânga e o adunătură de ciocoi locali şi beizadelele lor (ca şi partenerul de coaliţie dealtfel) însă unde s-a mai pomenit în lume un individ care alege să nu servească ţării ci judeţului peste care e vătaf? Poate am această idee greşită, pe care o asum şi mărturisesc, că aştept de la stânga politică un alt fel de moralitate politică şi civică. Şi acesta era şi punctul de vedere în dialogul cu prietenul socialist din străinătate. Într-adevăr, criza actuală ne dă şansa de a pretinde o nouă moralitate şi responsabilitate de la mediul corporativ, însă, în opinia mea, această moralitate nu poate fi înfăptuită fără o nouă etică a legiuitorilor. Fiindcă peste tot în lume economicul este legat indisolubil de politic - legile care favorizează o corporaţie în defavoarea unei comunităţi (cum mă aştept în curând să se întâmple în cazul Roşia Montană) sunt adoptate de parlamente, de leguitori, iniţiate şi puse în practică de politicieni. Aşadar, dacă stânga vrea să ne tenteze cu un nou brand, atunci înnoirea trebuie să fie nu numai la nivel de măsuri economice şi de protecţie socială ci şi la nivel de mentalitate politică. Desigur stânga noastră nu are asemenea preocupări - abia intrată în pat cu duşmanul, stângii din România o să-i fie dificil să-şi păstreze "integritatea" ideologică, pentru că alt tip de integritate nici nu a avut şi nici nu cred că o sa aibă prea curând.

Niciun comentariu: