CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


miercuri, 28 ianuarie 2009

Sindicatele si dreptul de autor

O spun de la inceput ca sa nu existe dubii: sunt de acord cu initiativa sindicatelor de modificare a legii privind drepturile patrimoniale de autor. Faptul ca in baza acestor contracte de drept de autor sunt platiti bucatari, salahori, taximetristi si chiar si ziaristi, mi se pare inacceptabil. Un om nu poate fi platit doar in baza unui astfel de contract. Statul trebuie sa se asigure ca fiecare cetatean este inclus sub umbrela protectiei sociale, mai ales in aceste timpuri nesigure. Pe de alta parte trebuie ca legiuitorii sa ne dea si alte optiuni, si atunci cand avem mai multe locuri de munca nu e normal sa fim obligati sa cotizam de la toate pentru somaj, sanatate si alte taxe pe care le platim; mai ales ca o suma mai mare sau mai mica pe care o platim ca taxe nu ne indreptateste la un ajutor de somaj variabil. Cred in solidaritatea sociala, sunt de acord cu sindicatele si cu rolul lor in economie. Este indispensabil. Mai multi oameni uniti au o capacitate si o putere mai mare de negociere cu angajatorii (indiferent ca acestia sunt publici sau privati). Cred ca sunt meserii si profesii unde nu putem discuta despre platirea oamenilor pe contract de drept de autor. Si da, acolo se incalca legea, vorbim de plata la negru si de nerespectarea voluntara a dreptului angajatilor. Sunt multi tineri, chiar dintre prietenii mei, care spun: de ce sa platesc taxe la stat, ca oricum nu beneficiez de nimic - nu ma duc la medic la stat, pensia o sa mi-o iau de la privat, scolile sunt nashpa (nu mi-as trimite copilul la o scoala in Romania), politia o batjocura, iar sistemul judiciar o insulta la adresa cautarii dreptatii. Am doar un contraexemplu pentru aceasta gandire extra-liberala: sunt multi oameni care nu au avut sansa educatiei noastre, care nu au nici o sansa sa castige vreodata in viata mai mult decat salariul minim, iar umanismul nostru - taxele pe care le platim din salarii, sunt ceea ce ii ajuta pe multi oameni sa traiasca de pe o zi pe alta. Daca nu ne place cum sunt gestionati banii pe care ii platim ca taxe, nu ar trebui sa rapim sansa unor oameni pe care trebuie sa-i ajutam ci ar trebui sa facem presiune ca statul sa fie mai responsabil, sa ne implicam civic, sa fim noi in primul rand mai atenti - prin monitorizarea lor - fata de banii pe care ii dam. Sunt cazuri in care cetatenii au obligat autoritatile sa fie mai responsabile - vezi Clubul de Cicloturism din Cluj Napoca, ziaristul din Baia Mare care a pus poprire pe conturile Primariei din orasul omonim. Se poate, important e sa vrem asta, sa iesim din cinismul zilei, sa ne pese!

Niciun comentariu: