CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


miercuri, 14 ianuarie 2009

Conferinta RSC la SNSPA

Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (FCRP) din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA)

Vă invită să participaţi la conferinţa:

„Responsabilitatea socială corporativă şi dezvoltarea durabilă”


care va avea loc pe 10 aprilie 2009, în Bucureşti.


Pe plan internaţional, responsabilitatea socială a corporaţiilor (RSC) a devenit subiect al cercetării ştiinţifice încă din anii 1940, a evoluat apoi ca o consecinţă a mişcărilor pentru drepturi (anii ’60) şi s-a extins ca urmare a crizei statului bunăstării generale, manifestată tot mai vizibil începând cu primul “şoc al petrolului” (1973-1974). O dată cu intrarea societăţilor occidentale în era post-industrială, guvernele se văd presate să-şi reducă implicarea în activităţile de protecţie socială şi să-şi re-definească filosofia privind acordarea acesteia. “Spaţiul liber” care a rezultat a fost ocupat tot mai mult de activităţile corporaţiilor, care au aici o oportunitate favorabilă pentru a-şi legitima noul status – acela de “subiect al istoriei” în era globalizării.

Actuala criză economico-financiară ne arată că o colaborare între cele două dimensiuni ale societăţii este totuşi posibilă, punctual, pentru ieşirea din situaţii limită. De aceea, problema pe care ne propunem să o explorăm în cadrul conferinţei cu tema “Responsabilitatea socială corporativă şi dezvoltarea durabilă” este dacă această colaborare poate fi extinsă şi în “perioade de pace”. De asemenea, conferinţa se doreşte un spaţiu de lansare a unor întrebări precum: Există compatibilitate între interesele de business ale corporaţiilor multinaţionale şi dezvoltarea durabilă a ţărilor-gazdă? Dar între aceste interese şi dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale? Care ar putea fi modalităţile prin care politica de RSC ar contribui la dezvoltarea durabilă a unei societăţi? E necesar un cadru legal în acest sens? Ce ar trebui să reglementeze acest cadru legal? Există studii de caz în România care să ne arate implicarea corporativă în dezvoltarea durabilă a unei comunităţi? Există cazuri de management sustenabil al companiilor? Cu ce efecte? În România există strategii sectoriale de dezvoltare durabilă care ar putea fi implementate cu aportul unor corporaţii responsabile?

Aşadar, autorii sunt încurajaţi să vină cu lucrări care se încadrează în această temă generoasă, lucrări centrate pe analize, modele teoretice sau studii de caz care privesc exclusiv politica de responsabilitate socială a corporaţiilor din România şi dezvoltarea durabilă a României.

Date importante:

- 31 ianuarie 2009: trimiterea rezumatului lucrării în limba română;

- 15 februarie 2009: comunicarea din partea organizatorilor referitoare la acceptarea rezumatului;

- 15 martie 2009: comunicarea din partea organizatorilor referitoare la programul conferinţei;

- 1 aprilie 2009: Trimiterea lucrării în formă finală, împreună cu un rezumat în limba engleză şi cinci cuvinte-cheie.

Rezumatul în limba română va avea maxim 600 de cuvinte şi va fi trimis în format electronic, MS Word, la adresa de e-mail: rsc@comunicare.ro This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Autorii trebuie să menţioneze numele complet, afilierea, adresa instituţiei pe care o reprezintă, adresa de email, numere de telefon şi fax ale tuturor autorilor şi indicarea persoanei de contact (unul dintre autori).

Conferinţa "Responsabilitatea socială corporativă şi dezvoltarea durabilă" este organizată în cadrul programului de cercetare multianual „Studiu privind tranformarea politicilor de responsabilitate socială corporativă în pârghii ale dezvoltării durabile a României” – RSC.DDR.2010, contractat cu ANCS sub contractul nr. 91030/2007.Toate lucrările acceptate vor fi publicate într-un volum editat din fondurile grantului de cercetare RSC.DDR.2010.Criteriile de redactare ale lucrărilor finale vor fi făcute publice în curând pe site-ul conferinţei.

Pentru orice alte informaţii o puteţi contacta pe Camelia Bucuroaia, la tel. +4021 318 08 81; fax: +4021 224 24 33; mobil: +40753 084 025; e-mail: camelia.bucuroaia@comunicare.ro

3 comentarii:

Cristian spunea...

Buna Camelia! Nu am avut timp sa-ti raspund la comentariu. Momentan sunt foarte prins. O sa-ti trimit si eu un abstract pentru conferinta.

Camelia Crisan spunea...

Astept cu interes comentariul tau si chiar o dezbatere la conferinta.

CrisuF spunea...

Buna Camelia! Ai idee cand se va publica volumul cu lucrarile prezentate la conferinta?