CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


luni, 10 noiembrie 2008

CSR versus lobby

Am vazut aseara un film, pe care doresc sa-l consider mai degraba ca documentare pentru teza de doctorat decat ca timp petrecut in fata televizorului, in loc sa scriu pentru teza :) (in general scrisul unei teze de doctorat merge destul de greu si e nevoie de momente de acest gen. Poate cei care au reusit sa termine imi dau si mie un sfat... cum de au putut???)
Intorcandu-ne la filmul de aseara, el se cheama THANK YOU FOR SMOKING; nu e un documentar de tipul We feed the world - e un film artistic. Este vorba de o serie de intamplari din viata unui individ care lucreaza ca lobbyst pentru cartelul tutunului din SUA. Nu stiu daca cifrele vehiculate in film sunt reale, insa se vorbea acolo despre 1200 de oameni care mor zilnic din cauza fumatului, cam 300 pe zi care mor din cauza consumului de alcool si 19.000 pe an care mor din cauza utilizarii armelor de foc. Acest lobbyst al industriei tutunului se intalneste o data pe saptamana cu colegii lui care fac lobby pentru industria de alcool si, respectiv, fabricantii de arme. Imi spunea in seara asta un cunoscut ca daca nu aveau alaturi de ei si pe cineva din industria medicamentelor, degeaba se intalneau... adevaratii producatori de otravuri nu erau in cartel. Cei trei schimbau bune practici si idei pentru a-i face pe angajatorii lor sa aiba o buna imagine mediatica. Interesant este ca fiecare dintre ei chiar credea in ceea ce spunea, poate de aceea erau - cel putin in film - extrem de convingatori. Care e legatura dintre CSR si lobby? Ei bine, daca e sa consideram lobby-ul ca o forma de relatii publice, atunci intre cele 2 concepte nu e nici o legatura, am putea spune ca, in masura in care lobby-ul promoveaza chestiuni anti-mainstream si daunatoare (cum se intampla de cele mai multe ori, fiindca daca ar fi mainstream si folositoare ar fi usor de promovat prin alte mijloace) atunci cele 2 concepte sunt de-a dreptul antagonice. Filmul e cinic si realist. Realitatea e cruda. Scapa cine poate!

Niciun comentariu: