CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


luni, 3 noiembrie 2008

Conferinta in Etica Aplicata - Bucharest Conference in Applied Ethics

Pe 30 si 31 octombrie 2008 am participat la prima editie a Conferintei pentru Etica Aplicata, organizata la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti. Evenimentului i s-a facut putina publicitate inainte si eu insami am aflat despre conferinta doar cu vreo trei zile inainte de incepere. Stiam ca va fi o intalnire intre oameni din mediul academic si asteptam cu nerabdare confruntarea de idei, mai ales ca, responsabilitatea sociala, in calitate de disciplina academica este destul de vaduvita de termeni romanesti consacrati. Corporate social responsiveness (Frederick, 2006) sau corporate social rectitude (Frederick, 2007) sunt inca termeni pentru care nu avem o traducere in limba romana care sa aiba unanimitatea sustinerii cercetatorilor din domeniu. A fost interesant pentru mine sa-i vad pe colegii nostri de la Facultatea de Filosofie intrand in teme ce tineau si de psihologie organizationala si de resurse umane - poate mi-as fi dorit un pic mai multa rigoare academica din partea unora. E laudabil efortul, il felicit pe Cristian Ducu pentru initiativa. As remarca doua prelegeri care mi-au placut enorm, le pun in ordinea cronologica: cea a prof. univ. dr. Adrian Paul Iliescu si cea a conf. univ. dr. Dumitru Bortun. Ambii buni oratori si prezentatori. Poate daca in sala ar fi fost alt public, ar fi fost aplaudati mult mai viguros. Cred ca prof. Bortun ar fi ridicat sala in picioare :) Am remarcat la prof. Iliescu prima interpretare serioasa romaneasca a lui Milton Friedman, iar la prof. Bortun am remarcat ceea ce ar trebui sa propovaduim mai mult noi, cei din stiintele umaniste, adica accentuarea lui din CSR - a laturii sociale, a societatii si a rolului ei in aceasta ecuatie. In plus, am remarcat la aceasta conferinta un lucru pe care l-am mai intalnit in Romania, si ar fi singurul minus referitor la participanti. Evident unii speakeri, foarte ocupati, au plecat imediat dupa ce au terminat ceea ce aveau de spus. Acesta e un comportament lipsit de respect si politete fata de ceilalti vorbitori. Partea buna insa a fost participarea restransa, aproape elitista as spune. In acest fel s-a putut vorbi pe indelete. Oamenii s-au ascultat unii pe altii, au schimbat argumente, idei, au venit cu idei si completari, s-au provocat unii pe altii la discutii.   Profunzimea discutiilor a depasit legendara superficialitate damboviteana a manifestarilor stiintifice. Astept cu interes alte manifestari de acest gen si invit toti studentii sa participe la astfel de evenimente cat de des posibil in timpul universitatii. 

Un comentariu:

MirelaS spunea...

Stimata doamna, vad ca nu ati stat degeaba. As putea spune ca dimpotriva. Ma bucur ca priviti partea plina...nu a salii: "Partea buna ...participarea restransa";)