CSR in Romania

As vrea ca aplicarea RSC ca strategie de afaceri sa fie acel ceva care va permite Romaniei o dezvoltare durabila. Pentru moment, cel mai important si recent studiu pe Top 100 companii de la noi din tara ne arata ca responsabilitatea mediului nostru de afaceri e doar o fatada, marketing social si filantropie.

Va trebui ca noi - societatea, organizatiile, cetatenii sa impingem lucrurile spre acel viitor care sa le permita supravietuierea si generatiilor viitoare.


vineri, 24 octombrie 2008

Responsabilitatea corporativa si criza economica globala

Prof. Wayne Visser a pus cu ceva timp in urma pe blogul sau o intrebare referitoare la soarta pe care o va avea responsabilitatea sociala a corporatiilor ca dimensiune esentiala a relatiilor dintre mediul de afaceri si comunitate, interogand cititorii blogului sau, daca ei considera ca CSR va iesi intarita sau slabita in urma crizei politice globale. Am fost una dintre persoanele care a raspuns da, pentru ca sunt convinsa ca mediul de afaceri din Romania si de aiurea nu va mai putea lucra dupa principiile si valorile care in acest moment au determinat o moarte clinica. Citesc o carte scrisa de 2 americani, Bill Bonner (ce nume predestinat !!) si Addison Wiggin - "Empire of Debt", o carte scrisa prin 2006 si care prevedea inca de atunci, in cele mai mici detalii criza financiara de azi. Citind pasajele cartii mi se pare ca urmaresc buletinele de stiri de azi,  am o iritanta senzatie de deja vu. Mi-e greu sa cred ca masurile keynseniste mai pot salva o economie complet nesustenabila asa cum a devenit cea americana, in care tranzactiile finaciare au depasit ceea ce ne spunea batranul Marx marfa - bani - marfa, transformandu-se in bani - bani - bani. Citindu-i pe Bonner si Wiggin, mi se pare ca singura sansa a economiei mondiale este - paradoxal poate - globalizarea si, la nivelul mentalitatii colective, reducerea consumerismului si micsorarea presiunii pentru cresterea exponentiala a ratei profitului. Mi se pare ca nimeni nu ridica degetul acuzator catre bancile din Romania sa le intrebe ce rata a profitului este acceptabila si de ce noi platim dobanzi mai mari decat cetatenii din tarile vest europene, in conditiile in care veniturile noastre sunt mai mici. Si pana unde au de gand sa creasca dobanzile. Inteleg ca Romania este o piata emergenta, insa, sa fiu sincera nu am chef sa platesc enorm pentru ca o companie sa suporte din banii romanesti  pierderile de pe alte piete. Asa incat cred ca o sa incep boicotul acelor produse care mi se par ca ma jecmanesc. Si daca vor sa faca mai multi ca mine, cu atat mai bine. O sa incep cu boicotul benzinei in 27, 28 si 29 octombrie!

Niciun comentariu: